3. Proiecte de afaceri

dan constantin goldis

Am inceput sa lucrez pe proiecte. Am gasit un specialist cu trei ani de experienta in domeniul plantelor aromatice si, impreuna cu el, am demarat  elaborarea unui proiect amplu care are ca obiect principal dezvoltarea unei afaceri cu plante aromatice. Inca de la inceput, am stabilit ca planul nostru trebuie sa trateze detaliat toate etapele procesului de dezvoltare si valorificare a plantelor, incepind cu obtinerea materialului saditor si terminind cu valorificarea produselor in tara sau in strainatate.  In documentarul de mai jos veti gasi rodul muncii noastre pe masura ce inaintam in elaborarea planului.

  Pepiniera de plante aromatice

La dispozitie exista un teren de 900 de metri patrati in centrul orasului Timisoara asigurat cu toate utilitatile necesare: curent, apa, gaz, canal, gunoi. Din aceasta suprafata 200 mp sunt constructii si 700 de metri patrati sunt teren util, in prezent cultivat partial cu vita de vie batrina, fara rod.  Constructiile existente vor putea fi folosite ca sediu administrativ, magazin de prezentare si spatiu expozitional  precum si pentru instalarea unei distilarii fixe  de 200 – 350 de litri. Terenul liber va fi amenajat ca spatiu de cultivare pentru rasaduri de plante aromatice si pentru sadirea de flori in ghivece. Rentabilitatea pepinierei va fi data de interesul actual pentru aceasta cultura la cetatenii romani din Banat, dar si la cei relocati in Uniunea Europeana care doresc sa-si infiinteze o cultura de plante aromatice pe o suprafata mica in Romania sau chiar in strainatate.

   Amplasarea pepinierei

Pepiniera este amplasata in  municipiul Timisoara, intr-o zona de campie in care se face simtita o influenta climatica submediteraneana, caracterizata prin ierni mai blinde cu precipitatii mai calde. Situarea pepinierei in oras inlesneste asigurarea fortei de munca, aprovizionarea cu materiale, livrarile de produse finite si vizitele consultative. Totodata, pentru inceput, este asigurata  si problema alimentarii cu apa datorita existentei retelei locale, urmind ca, ulterior, pentru scaderea costurilor,  sa fie sapat un put. In respectiva zona de amplasare a pepinierei nu exista poluare industriala daunatoare nici in sol si nici in atmosfera.

Factorii calitativi ai climei

Timisoara se incadreaza in climatul temperat continental moderat, caracteristic partii de sud-est a Depresiunii Panonice, cu unele influente submediteraneene (varianta adriatica). Temperatura medie anuala este de 10,6ºC, luna cea mai calda fiind iulie (21,1ºC), rezultand o amplitudine termica medie de 22,7ºC,  ceea ce atesta influenta benefica a maselor de aer marin. Din punct de vedere practic, numarul zilelor cu temperaturi favorabile dezvoltarii optime a culturilor, adica cele care au medii de peste 15ºC, este de143/an, cuprinse intre 7 mai si 26 septembrie. Datorita situarii in oras, influenta negativa a vinturilor si curentilor reci de aer este mai redusa, iar temperaturile de iarna sunt mai ridicate cu 3-4 grade decit in cimp deschis sau in zona colinara din regiune.

Cele mai frecvente vinturi sunt cele de nord-vest (13%) si cele de vest (9,8%), reflex al activitatii anticiclonului Azorelor, cu extensiune maxima in lunile de vara. In aprilie-mai, o frecventa mare o au si vinturile de sud (8,4% din total). Celelalte directii inregistreaza frecvente reduse.

In consecinta, conditiile climatice sunt asigurate pentru cresterea si maturizarea plantelor de cultura mediteraneana cum sunt lavanda, menta, busuiocul, rozmarinul si oregano. 

Factorii calitativi ai terenului

Terenul este plan, avind o forma geometrica dreptunghiulara, solul  este fertil, de tip cernoziom, bogat in humus, avind un pH in valoare de 5,91, cu o buna circulatie a apei si aerului. Astfel,  se apreciza ca nu sunt necesare lucrari de ameliorare a solului inainte de infiintarea pepinierei. Panza de apa freatica se afla la o adincime optima de 1,2 – 1,5 m, ceea ce inseamna ca plantatiile mature de lavanda nu vor  trebui udate in anul 2 sau 3.

 Structura pepinierei

Pepiniera va cuprinde:

– constructia administrativa a societatii  in care va functiona un birou dotat cu mobilierul adecvat si mijloacele de legatura necesare: internet, telefon fix, fax, etc;

-spatiu de primire clienti si de prezentare in interiorul cladirii pe timp de iarna sau in exterior pe terasa deja existenta;

– drumul interior de acces auto;

– un spatiu de depozitare de 18 mp pentru produsele finite;

– un spatiu de 18 mp destinat distileriei fixe de uleiuri esentiale de lavanda, menta sau celelalte plante;

– o platforma de 36 de metri patrati pentru uscarea plantelor in vederea distilarii;

– o sola de teren productiv pentru plantele mama cu suprafata de 120 mp;

– doua sole pentru plantatii ajutatoare, sistematizate in culturi de producere a materialului saditor de diferite virste in suprafata de 300 mp.

– ulterior, se va studia necesitatea construirii unor sere sau amplasarii unor solarii.

 Baza tehnica a pepinierei

           Desfasurarea procesului de productie de rasaduri se va realiza cu  unelte traditionale, instalatii economice si materiale ajutatoare. Datorita faptului ca in general munca va fi  manuala, uneltele sunt cele clasice: hirlet, sapa, lopata, foarfece de tuns, etc. Instalatiile prevazute pentru pepiniera sunt sistemele de irigare si cele de incalzire.  Irigarea se va face prin picurare pe solele expuse la soare si prin pulverizare in eventualele sere sau solarii. Instalatiile de incalzire vor servi pentru sere, rasadnite calde si spatiile administrative. Materialele ajutatoare specifice (ghivece, tavite alveolare de rasaduri, pamintul de flori si nutrienti diferiti) vor fi asigurate in cantitati mici in functie de nevoile imediate de la comerciantii din zona ( Hornbach, Dedeman, Practiker), iar semintele si butasii de la producatorii consacrati.

Organizarea pepinierei

Organizarea se bazeaza pe o schema de amplasare cu functionalitate maxima si pe dimensionarea judicioasa a suprafetelor tuturor elementelor componente. In zona de intrare se situeaza administratia pepinierei si un sector expozitional in aer liber pentru reclama produselor pepinierei.

Sistematizarea terenului productiv

Unitatea de baza a impartirii suprafetei cultivabile este sola sau parcela. Inainte de a hotari amplasarea lor faptica, s-a intocmit o harta a soarelui sau mai degraba a umbrei din spatiul productiv. In urma analizei acestei harti  s-au stabilit ca dimensiunile parcelelor pentru lavanda sa fie cuprinse in limitele  de 10-12 m lungime si 8-9 m latime iar spatiile umbrite sa fie destinate rasadurilor de menta. Solele cu lavanda vor fi orientate cu latura lunga perpendicular pe directia vantului dominant. Asadar, productia va fi organizata in urmatoarele parcele:

  1. Sola de plante mama

care cuprinde plantatia selectionata de lavanda, cu cultura stabila de durata mare, furnizoare de butasi si seminte. In aceasta sola, plantatiile pentru inmultirile vegetative trebuie reintinerite prin taieri anuale si reinoite periodic  cu material standard achizitionat de la producatori consacrati.

     2. Solele de formare ale materilului saditor 

Pentru inceput, procesul de productie se initiaza cu seminte plantate in rasadnite alveolare sau mini-sere. In momentul in care apar primele frunze, plantele vor fi repicate si replantate in ghivece mai mici sau mai mari in functie de dimensiunile plantei si destinatia finala. Productia din acest sector  va reprezenta ponderea cea mai mare a veniturilor pepinierei.

  3.Sole pe fisii inguste pentru cultura de menta, busuioc si rozmarin

In afara terenului sistematizat in parcele, in cadrul pepinerei in locurile umbroase, pe linga garduri si peretii orientati spre nord, se va cultiva menta in tufe, sistematizate in fasii inguste de 1-1,20 m.

Se studiaza pentru viitor construirea unor rasadnite calde, semiingropate, acoperite cu geamuri si asezate pe un pat de gunoi de grajd in fermentare pentru producerea caldurii. Rasadnitele  se vor orienta in directia E-V. si vor fi construite cit mai aproape de centrala termica.

Considerente economice si idei de functionare a  pepinierei

Pentru a reduce costurile de inceput si timpul scurs pana la obtinerea primului profit, personalul pepinierei se va ocupa pe linga vinzarea de material saditor din productie proprie si de vanzarea unor produse realizate de colaboratorii sau asociatii sai. Plantele scoase la vanzare pot constitui si baza de plante mama din care se pot confectiona butasii destinati vinzarii. Acesti butasi vor forma practic prima generatie de puiet produs in noua pepiniera.

Specialistii apreciaza ca pentru functionarea eficienta a acestei pepiniere investitia minima necesara este de 10.000 de euro fara a lua in calcul valoarea de piata a sediului administrativ si terenului. Totodata se considera ca afacerea va avea rezultatele pozitive incepind cu al doilea an de functionare, in timp ce, in cel de-al treilea sau al patrulea an, se va ajunge la profit.

Cheltuieli necesare in primul an de activitate: 

1. pregatirea terenului pentru cultivat ( curatat buruieni, sapat, greblat) =   500 lei

2. achizitionarea de unelte de lucru (hirlet, sapa, lopata, pompe de stropit, foarfece)= 400 lei

3. achizitionarea de materiale si produse ajutatoare:

-1000 de ghivece diverse marimi la un pret mediu de 2,5 lei=         2500 lei

– 100 de jardiniere la un pret mediu de 10 lei/bucata=                       1000 lei

– 25 de saci de pamint de flori la un pret mediu de 30 lei/ sacul =      750 lei

– 20 tavite alveolare si mini-sere la un pret mediu de 15 lei/bucata=  300 lei

– produse fitosanitare =                                                                                 500 lei

4. mobiliermasini si instalatii:

– sistem de irigare prin picurare pentru 120 mp =                                  560 lei

– furtune si accesorii pentru udare si irigare diversa =                          500 lei

-mobilier sub forma de gradena pentru expunere=                              1000 lei

5. achizitionarea de seminte, rasaduri si flori =                                3000 lei 

6. alte cheltuieli:

benzina consumata pentru deplasare si aprovizionare                          500 lei

confectionarea unui site si publicitatea aferenta                                   1000 lei

7.cheltuieli neprevazute                                                                             500 lei

                                                                                                    total=  13.000 de lei

La toate aceste cheltuieli se adauga consumul de apa potabila pe care il voi actualiza pe masura ce apar facturile.

 

             Dan Constantin Goldis, presedinte Asociatia Socinro 

2 păreri la “3. Proiecte de afaceri”

  1. V-ati facut o socoteala pentru a va da seama cit trebuie investit intr-o asemenea afacere? M-ar interesa si pe mine care ar trebui sa fie suma initiala de investit pentru primii 2 ani, astfel incit cele mai multe dintre operatiuni sa se faca mecanizat si, in acelasi timp sa fie acoperite toate etapele procesuale de la pregatirea terenului de insamintat si pina la distilarea produsului finit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: